Pagina 1 van 2
Was en zuurstofwater
Geplaatst: zo 17 feb 2013, 13:22
door Jelte Pieter Dijkstra
Bij mij op de vereniging (daar leer ik veel praktische zaken

) zijn een aantal imker die gebruiken zuurstofwater (= Vlaamse term) oftewel waterstofperioxide om hun was te klaren. Het krijgt dan een mooie gele kleur. Doet u dit ook?
vr. gr.
Re: Was en zuurstofwater
Geplaatst: zo 17 feb 2013, 23:41
door Kroese
Re: Was en zuurstofwater
Geplaatst: zo 17 feb 2013, 23:49
door Jelte Pieter Dijkstra
Hennie, mij ontgaat even het schuddende wijsvingertje oftwel de kloe....
Bij jouw link kom ik nl uit op een onderwerp van HOES waarin oxaalzuur wordt gebruikt (ipv zuurstofwater). Maar er zal mss ook vast iets over zuurstofwater worden genoemd ergens.
Re: Was en zuurstofwater
Geplaatst: ma 18 feb 2013, 00:20
door Kroese
Re: Was en zuurstofwater
Geplaatst: ma 18 feb 2013, 12:01
door buzzer
JP, vraag anders even een deskundige...............

Re: Was en zuurstofwater
Geplaatst: ma 18 feb 2013, 13:55
door Jelte Pieter Dijkstra
Lol. Goed voor je haar kan zoiets niet zijn. Maar mss wel voor was.
Zelf heb ik scheutje azijn bij mijn was gedaan (bij 1 portie), maar ik voortaan maar wat meer erbij doen.
gr
Re: Was en zuurstofwater
Geplaatst: di 19 feb 2013, 10:55
door gerard.b.w.vos
Jelte Pieter Dijkstra schreef:Zelf heb ik scheutje azijn bij mijn was gedaan . gr
Jelte,In het verleden ook een tip ontvangen om azijn te gebruiken voor een heldere uitvoering.
Uitgevoerd, maar de was gaat er van stinken.
De heerlijke wasgeur gaat er dan wel uit

is mijn ervaring!
Peroxide is dan wel geurvrij, dat zou dan de voorkeur hebben
Waarom wil je de was helder hebben?
Voor verkoop van gemaakte kaarsen? Voor je eigen waswafels is een kraakheldere uitvoering niet direct noodzakelijk?
Of voor deelname aan een keuring?
Je kan je dus afvragen waar je het voor wilt gebruiken.
Andere vraag: wie heeft er ervaring om de was in de magnetron vloeibaar te maken?
Zou veel sneller gaan dan "au-bain-marie", maar wat zijn de invloeden op geur, kleur en kwaliteit?
Re: Was en zuurstofwater
Geplaatst: di 19 feb 2013, 11:43
door Els Kleijnendorst
Andere vraag: wie heeft er ervaring om de was in de magnetron vloeibaar te maken?
Gerard, doe het alsjeblieft niet. Als je je magnetron tenminste langer wil behouden. Ook ik dacht ooit dat het wel zou moeten kunnen. Het wasblokje (niet eens zo heel groot) dat ik erin had gelegd smolt binnen een paar seconden aan de boven- en onderkant en bleef in het centrum nog hard. Na die paar seconden begon het vloeibare deel te spetteren en zaten de wanden van m'n magnetron vol was. Gelukkig schakelde ik het apparaat bij het eerste gespetter al uit waardoor de schade beperkt bleef tot heel veel lastig schoonmaakwerk. Slecht idee dus.
Aan de "geur, kleur en kwaliteit" ben ik niet aan toegekomen aangezien de afgekrabte was vervuild was met bak/braadspetters die nog op de wanden zaten en het nog harde deel van het blokje vanzelf geen verandering had ondergaan.
Niet z'n heldere huisvrouw.
Re: Was en zuurstofwater
Geplaatst: di 19 feb 2013, 13:37
door Jelte Pieter Dijkstra
Jelte,In het verleden ook een tip ontvangen om azijn te gebruiken voor een heldere uitvoering.
Uitgevoerd, maar de was gaat er van stinken.
De heerlijke wasgeur gaat er dan wel uit is mijn ervaring!
Beste Gerard en anderen,
tja omdat men dat wil (en ik soms kwakkeloos afga op de menigte)

. Op zulke momenten ben ik een schaap.
Het is natuurlijk ook dat ik de dingen zelf wil uitproberen (onder andere of onder MIJN omstandigheden).
Ik heb niet echt een zure reuk geruikt, maar nu heb ik ook maar een beetje azijn gebruikt. Mss. kan ik beter oxaalzuur gebruiken. Is ook goedkoper.
Maar alle gekheid op een stokje. Tijdens de waspersdag van de vereniging ben ik wel vele kleuren was tegengkomen, van bruin tot knalgeel. Ik zou het liefst hebben dat zaken er goed uitzien en tot in de puntjes zijn verzorgd. Wat is er nou mooier dan knalgele was? Voor de bijen maakt het inderdaad niet veel uit. Als je kaarsen maakt misschien (zie de bijdrages in de reeks van van de kaarsenmaker).
gr
Re: Was en zuurstofwater
Geplaatst: di 19 feb 2013, 13:45
door Jelte Pieter Dijkstra
Over was in de magnetron.
Ten eerste sluit ik me aan bij Els! Bezint eer ge begint met was in de magnetron of doe het helemaal niet.
Niettemin ken ik een goed bevriende Vlaamse imkercollega die al jaren de was smelt in de magnetron.
Ik kwam dit te weten toen zijn magnetron het begaf doordat de plastic overschaal met was ontplofte (op gelijkaardige manier dan bij Els) en hij een nieuwe magnetron moest kopen

.
Niettemin ik heb hem gemaild en zo doet hij het (nog steeds):
belangrijk is om een glazen ovenschotel te gebruiken, de plastiken smelten.
de was begint van binnen uit naar buiten uit te smelten
geen grote hoeveelheden tegelijkertijd maximum!! 750g
geen kwaliteitsverlies opgemerkt met mijn zintuigen.
Opmerking JP: gebruik je te grote stukken dan wordt de was veel te heet en, zoals Els ook beschrijft, dan wordt het middenstuk niet vloeibaar.
Trouwens ook altijd deksel gebruiken op de glazen pot!
Vraag van JP: en als je nu heel rustig smelt? Bijv. op 350W. Mss kan je dan toch grotere stukken doen?