9 nov 2010
Onderdeel: Plant Research International


Er is door CH Dronten studente Adindah Visser en bijen@wur onderzoek gedaan naar de risico’s voor bijen van het insecticide imidacloprid in oppervlaktewater. Aan de hand van sterftegegevens die imkers hebben doorgegeven aan bijen@wur is onderzocht of er verband is tussen imidacloprid in het milieu en wintersterfte van bijen bij imkers.

 

Er is gekeken naar de risico’s voor bijen van het insecticide imidacloprid in oppervlaktewater. Uit metingen van waterschappen blijkt dat er in Nederland regelmatig meer imidacloprid in oppervlaktewater zit dan wettelijk is toegestaan.
In drinkwater komt het niet voor, en de risico's van opname van het insecticide via guttatiewater (waterdruppels uitgescheiden door planten) bleken op grond van literatuurgegevens laag.

Er bleek geen verband tussen wintersterfte en imidacloprid binnen een vliegafstand van 1 en 3 km. Dit verband is er wel binnen een vliegafstand van 7,5 km. Dat verband bleek echter negatief gericht: hoe hoger de gemeten imidaclopridresiduen, hoe minder bijensterfte. Verdere analyse liet zien dat dit effect volledig werd overlapt door een heel andere factor, namelijk de imker.

Het imkereffect is eigenlijk een verzamelpotje van verschillende factoren waarvan het grootste deel onbekend is. De enige variabele die wel een significante invloed had, was de hoeveelheid varroa in de bijen. Meer varroa leidde tot hogere bijensterfte in de winter van 2008 op 2009. Dat is niet alleen een bevestiging van iets wat we al weten, maar het bevestigt ook de betrouwbaarheid van de monitoringsgegevens.

Discussieer mee...