anemoon-zomer 6176_20120226_1719928883

De echte herfstanemoon is Anemone hupehensis. Van deze anemoon met Anemone vitifolia zijn kruisingen ontstaan. (zie wikipedia) Anemonen zijn reeds lang in cultuur in Japan en China. De herfstanemoon heeft vlezige wortels. Andere anemonen groeien uit een knol of kruipende wortelstok.(bosanemoon) Alle hebben gemeen, dat ze toeven handspletige of handdelige wortelbladen bezitten, die uit tal van segmenten bestaan. De bloemen hebben vijf of meer bloembladen en zijn komvormig van opbouw.

Een herfstanemoon behoudt vaak z'n blad in een milde winter en kan tot een min of meer bodembedekkende plant uitgroeien. Voor de tuin zijn een aantal soorten bruikbaar waarvan de herfstanemoon een van de sterkste is. Variƫteiten van de herfstanemoon zijn door middel van kruisen ontstaan. Momenteel zijn meer dan dertig variƫteiten hiervan bekend. De herfstanemoon heeft z'n oorsprong in China.

Wil voor dit bijenjaar 2012 een voorstel doen: Zet in de tuin verschillende anemonen. Je hebt voor het voorjaar, zomer en herfst anemonensoorten die in dat jaargetijde bloeien. Op de foto staat Anemone hupehensis. De bloeitijd is van augustus tot begin oktober. De bloemstengels worden ruim 80 cm hoog en hebben op driekwart hoogte een vertakking waaruit voortdurend bloemen ontstaan. Voor een duidelijke - uitgebreide - beschrijving van meer anemone soorten: http://nl.wikipedia.org/wiki/Anemone