alt

Valt de bloei van de Vuurdoorn nu einde voorjaars -of begin zomerdracht? Dit jaar - 2013 - valt deze in week 25 tenminste hier rond de stad Leiden. De heester gonst van de bijen die met grote klompjes lichtgeel stuifmeel op de vliegplank van de bijenkast landen.
 
De Vuurdoorn hoort tot het grote familie Rosacea die heel veel soorten herbergt zoals: geslachten van eetbare vruchten; alle appel & perensoorten, kersen, pruimen, frambozen en aardbeien, enz enz. Heel veel sierheesters/bomen soorten waaronder rozen en meidoorn, lijsterbes. 
 
De Vuurdoorn mag weer. In de jaren '60 van de vorige eeuw werden deze en de verwante dwergmispel (contoneaster) in het openbaar groen rond boomkwekerijen en fruitteeltgebieden gerooid. Bacterievuur (perenvuur) is een zeer besmettelijke ziekte die toen rond ging en een van de waardplanten was de Vuurdoorn. Het stuifmeel van een met perenvuur aangetaste boom/heester draagt de bacterie Spilocaea pyracanthae bij zich.  Perenvuur wordt verspreid onder andere door de honingbij.
Inmiddels is men er in geslaagd om die gevoeligheid voor perenvuur terug dringen door nieuwe kruisingen te maken waaronder "Golden Charmer" en "Orange Glow".   
 
De heester is ook te gebruiken als (bijna ondoordringbare) haag wordt dan 2 tot 3 keer per jaar met een heggenschaar geknipt. De hoogte en breedte zijn zelf te bepalen. Laat je de heester vrij groeien dan zal deze 4-6 meter hoog worden.
De bessen die in de herfst kleuren zijn een lekkernij voor de vogels. Wij mensen moeten daarvan afblijven ze voor ons giftig. Merels vinden in deze struik een goede nestgelegenheid door de ondoordringbaarheid.
 
De wilde Vuurdoorn is al eind zestiende eeuw in Europa.
De oorspronkelijke groeiplaats is het verre oosten - China.