Wie doet dit nu, een kamerplant in de tuin zetten! Dit was mijn gedachte toen ik 10 jaar oud op de hoek van de Terweeweg en Frederikhendriklaan (Oegstgeest) in de tuin een vingerplant zag staan.

 

 

Hij was er neergezet door de bewoners die net waren verhuist ze hadden de grote plant "over" en in de tuin gezet. Nu 56 jaar later staat de Fatsia japonica als een hoge struik (3 mtr)  nog steeds in die tuin. Elk jaar ga ik tijdens de bloei - eind oktober - kijken. In juni zitten er grote trossen met zwarte bessen die dan rond die tijd rijp worden.

a.. Family: Araliaceae
a.. Genus: Fatsia
a.. Species: Fatsia japonica
Zoals de meeste uitheemse planten/bomen/struiken zijn deze door botanici op hun reizen naar hun thuisland meegenomen.

Fatsia japonica werd in het Europa voor het eerst vermeld in de 18de eeuw door de Zweedse arts Carl Thunberg. Tijdens zijn reizen naar Japan deed hij botanisch onderzoek en publiceerde in 1784 de "Flora Japonica". De Fatsia japonica werd rond 1840 in Engeland ingevoerd en werd 50 jaar in kassen gekweekt, tot men toevallig ontdekte dat Fatsia japonica vorst konden verdragen.

Nut van de planten familie Araliaceae; uit de Ginseng (Panax quinquefolia) wortels wordt een extract gewonnen.De Panax repens een tonicum en uit het merg van de plant Tetrapanax papyrifera wordt het dunne rijstpapier gemaakt.


Ook de welbekende Aralia = duivelswandelstok hoort tot de grote familie Araliaceae en is een bijenplant!

De geslachtsbastaard van de soorten Fatsia en Hedera, fatshedera past men vaak als bodembedekker toe.

Warm aanbevolen in een beetje tuin; de Fatsia japonica is voor een paar euro in elk tuincentrum verkrijgbaar op de
kamerplantenafdeling. Het is ook een gemakkelijke tuinplant die op een beschutte plek in de halfschaduw snel tot een flinke
struik uitgroeit. Bij vorst hangen de bladeren slap, maar ze herstellen zich snel.Na het planten in het voorjaar en twee groeizomers later, in het
najaar een schitterende "bloeipluim" waar als er bijen in de directe omgeving staan wordt bevlogen.Zet de plant niet in de volle zon daar kan hij niet tegen - het blad wordt geel en valt af.

Geraadpleegde bronnen;
Het boek: "Bloeiende planten van de wereld".

Internet:
http://palmvrienden.net/jungle/zaaien/fatsia-japonica/

http://dier-en-natuur.infonu.nl/bloemen-en-planten/48820-vingerplanten-in-de-sneeuw.html
http://www.ciao-shopping.nl/Fatsia_Japonica__Review_108131

Eigen foto's