Ecologische groepen: Planten
Tracheophyta [phylum] Vaatplanten
Spermatopsida [classis]
Asparagales [ordo]
Asparagaceae [familia]
Chionodoxa [genus]
Chionodoxa siehei

Het zoeken naar verwanten van de "Chionodoxa siehei" zag ik tot mijn verbazing dat de asperge ook tot die planten groep hoorde. Nu is in de plantenwereld niets vreemd wat betreft verwantschap. Wat te denken van de rozenfamilie waar aardbij, appel en rozenstruiken aan elkaar verwant zijn.

De Chionodoxa siehei is inheems in M.- en Z.-Europa van Spanje en oostwaarts tot de Oekraïne, zuidelijk tot de Kaukasus en Turkije. Groeit in bossen en weiden.  Nederland - meestal stinse - en verder noordelijker kom de Chionodoxa siehei van nature niet voor maar als deze geplant is en de plek bevalt vermeerder het zich als "onkruid". Wel als prettig onkruid!  Hoogte 8-25 cm. Stuifmeel kleur aan de achterpoten is vuilwit en de "neus" van de bij die op "de siehei" stuifmeel verzameld is wittig.

Bloeit in het voorjaar: maart, april. Zeer variabel wat betreft grootte en bloemkleur, van bleekpaars tot diepblauw. De grote stervormige bloemen en 2 of 3 schedevormige bladeren zijn kenmerkend voor de soort. Gemakkelijk te kweken op zonnige plaatsen of half beschaduwd in kort gras of onder bomen enof struiken die in het vroege voorjaar nog kaal zijn.

De zaailingen bloeien na het derde voorjaar.