Bijenpaviljoens op de Floriades 2002  -  2012

alt

In het centrum van het bijenpaviljoen “Bee at Home” op de Floriade 2002 in Haarlemmermeer stond deze prachtige vitrinekast als tehuis voor een goed ontwikkeld bijenvolk. Middels een uitvliegkoker vlogen de dames uit om te profiteren van de geweldige dracht, die door de plantenrijkdom op de Floriade werd aangeboden. De zeskantige kast werd voorzien van 10 honingkamerramen met kunstraat. Eind januari werd de vitrine met bijen gevuld; de raten werden door de bijen op de Floriade uitgebouwd; de foto nam ik op 13 juni.
Het initiatief voor het bijenpaviljoen 2002 werd genomen door Dick Vunderink, de toenmalige voorzitter van de VBBN. Nog tijdens de Floriade kwam hij te overlijden en de vitrine werd naar hem vernoemd. Op de Floriade had de vitrine veel bekijks; gemiddeld 1800 bezoekers per dag bezochten het paviljoen; ruim 150 vrijwilligers gaven toelichtingen en beantwoordden de vele vragen. Het centrale thema was “educatie”; hoe functioneert een bijenvolk en wat kan de imker er mee.
Dat is nu 10 jaar geleden en in Venlo is men druk doende de volgende Floriade, de wereldtuinbouwtentoonstelling 2012,  gestalte te geven. Ook nu weer een bijenpaviljoen.  Al in 2008 begon de “Stichting Bijenpaviljoen Venlo 2012” met de voorbereidingen om het thema Bijen onder de aandacht te brengen van het miljoenenpubliek dat zeker van 5 april tot 7 oktober op de Floriade zal afkomen.
Centraal zal dit keer staan: het belang van onze bij voor de economie - de natuur - de mens, met bestuiving als invalshoek. Er komt een paviljoen en een grote bijentuin; bijzondere aandacht zal er zijn voor het imkeren in een stedelijke omgeving. Moderner kunnen ze niet zijn.

Nadere gegevens op  www.bijenpaviljoen.nl