Sleedoornsap
Beste mede-forummers
Vorig jaar heb ik geprobeerd Sleedoornsap te maken.Smaak en geur waren heel goed.Een ding mankeerde eraan nl.
zo verschrikkelijk wrang!! Wie weet hier iets op?
ps.ze hebben 3 weken in de vriezer doorgebracht.
Met vriendelijke groet,
Aro
Vorig jaar heb ik geprobeerd Sleedoornsap te maken.Smaak en geur waren heel goed.Een ding mankeerde eraan nl.
zo verschrikkelijk wrang!! Wie weet hier iets op?
ps.ze hebben 3 weken in de vriezer doorgebracht.
Met vriendelijke groet,
Aro
Re: Sleedoornsap
Tja, je hebt wrang wranger en SLEEDOORN
Hier helpt maar één ding tegen en dat is heel veel suiker. Die suiker kun je dan weer maskeren met alcohol (gin)
In de jagerswereld is dit een bekend drankje. Sloe Gin .
Hier helpt maar één ding tegen en dat is heel veel suiker. Die suiker kun je dan weer maskeren met alcohol (gin)
In de jagerswereld is dit een bekend drankje. Sloe Gin .
groet,
Peter
Peter
Re: Sleedoornsap
In plaats van suiker kan je er misschien wat honing of stevia aan toevoegen.
Re: Sleedoornsap
Zanna en Peter,
Bedankt voor jullie tips,ik ga het dit jaar nog een keer proberen!!
Vriendelijke groet,
Aro
Bedankt voor jullie tips,ik ga het dit jaar nog een keer proberen!!
Vriendelijke groet,
Aro
Re: Sleedoornsap
Recept dat ik gebruik.
300 gram suiker
500 gram bessen eventueel lekprikken. (niet ingevroren geweest)
in een anderhalve literpetfles en afvullen met Gin
Iedere week draaien. Niet schudden.
minimaal 1 jaar wachten beter 4
300 gram suiker
500 gram bessen eventueel lekprikken. (niet ingevroren geweest)
in een anderhalve literpetfles en afvullen met Gin
Iedere week draaien. Niet schudden.
minimaal 1 jaar wachten beter 4
groet,
Peter
Peter
-
- Berichten:380
- Lid geworden op:zo 14 feb 2010, 11:32
- Contacteer:
Re: Sleedoornsap
Ik las dat je ze aan de boom moet laten rijpen tot na de eerste vorst, heb je ze misschien te vroeg geplukt?
Ik heb hier een paar bomen staan waarvan ik mij afvraag of dat sleedoorn is. Enorme bomen (volgens mij wel meer dan die 6 meter die ik steeds lees), al heel vroeg in het jaar krijgen ze bladeren. Bloeien met witte trossen dacht ik. Is inmiddels uitgebloeid en er zitten al (groene) bessen aan. Is dat sleedoorn? Ik twijfel omdat ik met googelen las ( http://wilde-planten.nl/sleedoorn.htm) dat die bladeren 2 tot 4 cm groot zijn. Bij mij is alleen het groene gedeelte al 12,5 cm.
http://frobelen.actieforum.com/t139-sleedoorn-ketchup
Dit lijkt mij wel wat.
http://www.sloe.biz/
Met forum.
Ook leuk:
http://www.hoogstamfruitnh.com/contentF ... pruim.html
Leuk ga ik zeker wat mee doen, al weet ik nog niet zeker of dit wel sleedoorn is. Hoe groot zijn de bladeren bij jullie?
Ik heb hier een paar bomen staan waarvan ik mij afvraag of dat sleedoorn is. Enorme bomen (volgens mij wel meer dan die 6 meter die ik steeds lees), al heel vroeg in het jaar krijgen ze bladeren. Bloeien met witte trossen dacht ik. Is inmiddels uitgebloeid en er zitten al (groene) bessen aan. Is dat sleedoorn? Ik twijfel omdat ik met googelen las ( http://wilde-planten.nl/sleedoorn.htm) dat die bladeren 2 tot 4 cm groot zijn. Bij mij is alleen het groene gedeelte al 12,5 cm.
http://frobelen.actieforum.com/t139-sleedoorn-ketchup
Dit lijkt mij wel wat.
http://www.sloe.biz/
Met forum.
Ook leuk:
http://www.hoogstamfruitnh.com/contentF ... pruim.html
Leuk ga ik zeker wat mee doen, al weet ik nog niet zeker of dit wel sleedoorn is. Hoe groot zijn de bladeren bij jullie?
Laatst gewijzigd door Bijenhoudster op di 10 mei 2011, 22:40, 1 keer totaal gewijzigd.
- Bart de Coo
- Moderator
- Berichten:2977
- Lid geworden op:wo 14 jan 2004, 20:34
- Imker sinds:2003
- Aantal volken:15
- Bijenras(sen):Bastaard
- Locatie:Dieren (Gld)
- Contacteer:
Re: Sleedoornsap
Maar sleedoornbessen worden toch nooit zó gegeten? Zover ik weet worden ze gebruikt om te laten trekken in de sterke drank. En dan gaat er natuurlijk een enorme bel suiker of honing door.
Maar die vlierbloesem. Wat haal je daar een geweldige smaak uit. Ik heb hier 'De kleine Johannes' van Johannes van Dam voor me liggen, het aanhangsel van zijn magnum opus 'Dedikkevandam'. Daarin geeft hij recepten voor vlierbloesemsiroop en vlierbloesemlimonade. Dat vind je met google wel ergens.
Maar je kunt ook de bloemetjes door je flensjes- of pannekoekenbeslag doen (Of, mijn idee, je poffertjesbeslag!).
En je kunt ook nog een beignetbeslag maken - daar zijn vele manieren voor - en er hele bloemschermen door halen (!!!) en die frituren. Wauw!
Groet,
Bart
Maar die vlierbloesem. Wat haal je daar een geweldige smaak uit. Ik heb hier 'De kleine Johannes' van Johannes van Dam voor me liggen, het aanhangsel van zijn magnum opus 'Dedikkevandam'. Daarin geeft hij recepten voor vlierbloesemsiroop en vlierbloesemlimonade. Dat vind je met google wel ergens.
Maar je kunt ook de bloemetjes door je flensjes- of pannekoekenbeslag doen (Of, mijn idee, je poffertjesbeslag!).
En je kunt ook nog een beignetbeslag maken - daar zijn vele manieren voor - en er hele bloemschermen door halen (!!!) en die frituren. Wauw!
Groet,
Bart
-
- Berichten:380
- Lid geworden op:zo 14 feb 2010, 11:32
- Contacteer:
Re: Sleedoornsap
Bart heb je dat wel eens gedaan?
Die vlierbloesem door deegbeslag en dan frituren is niet te eten, gefrituurde takjes...
Vlierbloesemsiroop maakte mijn moeder al, en ik dus ook, lekker. Vlierbessensiroop ook (minder lekker, maar goed als je verkouden bent) dus pluk niet alles. Vlierbloesemjam is ook lekker zekers als je er pure appelsap voor gebruikt.
Maar meidoornbloesemsiroop kende ik nog niet, paardebloemsiroop ook niet en sleedoornbloesemsiroop ook niet. Zou dat ook lekker zijn? Ik heb weer wat uit te proberen.
Die vlierbloesem door deegbeslag en dan frituren is niet te eten, gefrituurde takjes...
Vlierbloesemsiroop maakte mijn moeder al, en ik dus ook, lekker. Vlierbessensiroop ook (minder lekker, maar goed als je verkouden bent) dus pluk niet alles. Vlierbloesemjam is ook lekker zekers als je er pure appelsap voor gebruikt.
Maar meidoornbloesemsiroop kende ik nog niet, paardebloemsiroop ook niet en sleedoornbloesemsiroop ook niet. Zou dat ook lekker zijn? Ik heb weer wat uit te proberen.
- Albert Stoter
- Berichten:1210
- Lid geworden op:ma 21 jun 2004, 16:01
- Locatie:Apeldoorn
- Contacteer:
Re: Sleedoornsap
Ik vind die gefrituurde takjes wel lekker, maar vooral ook erg vet. Daarom zijn we hier na een paar keer, maar weer mee gestopt.Bijenhoudster schreef:Die vlierbloesem door deegbeslag en dan frituren is niet te eten, gefrituurde takjes...
Vlierbloesemsiroop maakte mijn moeder al, en ik dus ook, lekker.
Bij de vlierbloesensiroop doen we bij consumptie koel en prikkelend bronwater. Heerlijk.
Verder maken we (maar eerlijk gezegd, mijn vrouw) ook vliebloesem"champagne", een licht alcoholisch heerlijk fris drankje. Dit is elk jaar veel te snel weer op .
We hebben een paar vlierbomen bij huis staan, en zijn blij met deze bloesemtoepassingen (en wat ruikt die bloesen heerlijk). De bessen zijn simpelweg niet te plukken omdat de vogels ons voor zijn. Binnen een tros rijpen alle bessen niet gelijktijdig, en de vogels eten elke rijpe bes er snel tussen uit. Wij zouden toch liever trossen met rijpe bessen willen oogsten (besje voor besje is echt geen doen), maar die trossen met rijpe bessen zijn er dus nooit.
In een nabij bos zie ik nog wel eens trossen met rijpe bessen (het lijkt haast alsof daar minder vogels zijn. Hoewel, dit komt wellicht ook omdat daar veel meer bomen bij elkaar staan, dus wellicht alleen in verhouding minder vogels).
Van sleedoorn maken we wijn, of zetten het op brandewijn.
- maartenkleijne
- Moderator
- Berichten:3582
- Lid geworden op:di 21 nov 2000, 00:00
- Imker sinds:1974
- Aantal volken:3
- Bijenras(sen):bastaard
- Locatie:hilversum
- Contacteer:
Re: Sleedoornsap
In de bebouwde zij altijd meer vogels dan 'in het wild', dus vlierbessen kan je in het wild plukken of je moet grotere aantallen vlieren bij huis hebben.
gr,
m
m
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten