Ik ben er nog eens ingedoken.
Op basis van
Mitchell D. (2019). Nectar, humidity, honey bees ( Apis mellifera) and varroa in summer: a theoretical thermofluid analysis of the fate of water vapour from honey ripening and its implications on the control of Varroa destructor. Journal of the Royal Society, Interface, 16(156), 20190048.
https://doi.org/10.1098/rsif.2019.0048
en
Mitchell Derek 2019 Thermal efficiency extends distance and variety for honeybee foragers: analysis of the energetics of nectar collection and desiccation by Apis melliferaJ. R. Soc. Interface.162018087920180879
http://doi.org/10.1098/rsif.2018.0879
wil ik het als volgt uitleggen:
De hogere temperatuur die nodig is om lagere relatieve luchtvochtigheid te creëren om indamping te kunnen laten plaatsvinden, wordt zeer lokaal geregeld. Het lijkt erop dat slechts
onder de tong de temperatuur wordt opgeschroefd, en dus niet de hele omgeving (raam, bak of kast). Wel is het zo dat de warmte van het broednest wordt gebruikt maar dat de eitjes, die redelijk geïsoleerd onderin de cel liggen, gevrijwaard blijven van de wat meer extreme condities waarin het indampen plaatsvindt.
De rel luchtvochtigheid waarin een equilibrium (het vochtgehalte in de honing verandert niet) bereikt zou worden ligt op 60%. Dat is wel te bereiken in bijvoorbeeld een buitenklimaat van 25 graden en 90% door op te warmen tot 35 graden.
Het blijft mij onduidelijk
hoe die verhoogde temperatuur bereikt wordt. Metabolisme, wrijving, ...
Kortom: iets helderder en zoals dat dan gaat: nog meer vragen!
/// met de kanttekening dat ik geen expert ben op dit gebied, ik zou dus zomaar enorme vergissingen begaan kunnen zijn bij het lezen en interpreteren van de bronnen. ///