afgebloemde honing

Praktijk-onderwerpen.

Moderator:Hans van der Post.

rieshoog
Berichten:2
Lid geworden op:vr 18 jul 2003, 15:44
Locatie:Netherlands
Contacteer:
afgebloemde honing

Bericht door rieshoog » vr 16 mar 2007, 21:52

hebben jullie wel een svan afgebloemde honing gehoord, ik kreeg van een student deze vraag

MJH

Els Kleijnendorst
Berichten:976
Lid geworden op:zo 07 jan 2001, 00:00
Locatie:Nederland
Contacteer:

Re: afgebloemde honing

Bericht door Els Kleijnendorst » za 17 mar 2007, 22:02

In Nederland wordt het woord "ijsbloemvorming" gebruikt.

Gebruikersavatar
Jan Kruit
Berichten:305
Lid geworden op:vr 12 jan 2001, 00:00
Imker sinds:1970
Aantal volken:50
Bijenras(sen):Carnica
Locatie:Ter Apel Nederland
Contacteer:

Re: afgebloemde honing

Bericht door Jan Kruit » zo 18 mar 2007, 09:18

Ik ken dat onder de naam "kaarsvet vorming"

Met vriendelijke Imkersgroet
uit het "hoge Noorden"

Jan Kruit

http://www.kruit-marga-jan.tmfweb.nl

Astrid Schoots
Berichten:735
Lid geworden op:ma 07 apr 2003, 21:56
Imker sinds:1994
Aantal volken:6
Bijenras(sen):bastaard
Locatie:Netherlands
Contacteer:

Re: afgebloemde honing

Bericht door Astrid Schoots » zo 18 mar 2007, 19:05

Els Kleijnendorst schreef:
In Nederland wordt het woord "ijsbloemvorming" gebruikt.
Inderdaad; het wordt ook wel ijsbloemkristallisatie genoemd.
In een oud Bienenweltnummer vond ik 'van de hoed en de rand':
Hoe hoger het glucosegehalte in de honing, hoe sneller de honing kristalliseert (koolzaad, paardebloem). Bij een hoog fructosegehalte (acacia, linde en honingdauwhoning) is er weinig of geen kristallisatie.
Maar niet alleen de suikersoort, ook het watergehalte heeft invloed op het kristallisatieproces: dit gaat het meest voorspoedig bij 15-18% water. (Bij 14% wordt het door de te hoge viscositeit of stroperigheid geremd, boven 19% water gaat het langzamer door het te lage suikergehalte). In elke honing bevinden zich kristallisatiekiemen, zoals pollen, bijenhaartjes of minuscule luchtbelletjes. De speciale ijsbloemenvorm, die als een parrafine-achtig waas tegen het glas aanligt, is een kristallisatie die ontstaat bij een combinatie van een laag vochtgehalte en minieme luchtbelletjes. Vandaaruit waaiert de kristallisatie naar alle richtingen uit. Het ziet er niet zo mooi uit, maar de 'kenner' weet dat hij te doen heeft met een honing met een prachtig laag watergehalte.
Astrid.

Jaap v.Popering
Berichten:5703
Lid geworden op:vr 05 jan 2007, 14:22
Imker sinds:1960
Aantal volken:50
Bijenras(sen):bastaard
Locatie:St-Annaland
Contacteer:

Re: afgebloemde honing

Bericht door Jaap v.Popering » zo 18 mar 2007, 19:14

Mijn vader zei altijd: dat is gekaarste honing.

Jaap

rieshoog
Berichten:2
Lid geworden op:vr 18 jul 2003, 15:44
Locatie:Netherlands
Contacteer:

Re: afgebloemde honing

Bericht door rieshoog » do 22 mar 2007, 18:43

allemaal bedankt voor de snelle reactie, als ik even verder had gekeken had ik het ook moeten weten[V]
[V]
Bedankt Ries AVBB

MJH

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 63 gasten