Afschuimen

Praktijk-onderwerpen.

Moderator: Hans van der Post.

testudo
Berichten: 23
Lid geworden op: do 14 jun 2007, 18:43
Locatie: Belgie
Contacteer:

Afschuimen

Bericht door testudo » di 22 jul 2008, 22:41

Mijn geslingerde honing staat nu van gisteren in een rijper.
Wat gebruik ik best om af te schuimen? Er staat een heel dun laagje schuim op.
En wat gebruik ik dan best om te doorroeren tijdens het rijpen?

Gebruikersavatar
Jan Kruit
Berichten: 170
Lid geworden op: vr 12 jan 2001, 00:00
Imker sinds: 1970
Aantal volken: 50
Bijenras(sen): Carnica
Locatie: Ter Apel Nederland
Contacteer:

Re: Afschuimen

Bericht door Jan Kruit » wo 23 jul 2008, 09:18

Voor het afschuimen heeft iemand mij een keer gezegd dit te doen met een vochtige doek. Een theedoek nat maken en zo goed mogelijk uitwringen. Op de honing leggen en iets aandrukken. Voorzichtig, omgekeerd, naar je toe trekken. Je verspeeld wat honing maar het werk uitstekend.

Honing roeren kun je doe met driekante stok of met een "betonmixer" op je boormachine. Zorg er wel voor dat je geen lucht in de honing krijgt.

Met vriendelijke Imkersgroet
uit het "hoge Noorden"

Jan Kruit

http://www.bijenstanddedriehoek.nl

rudolf fontein
Berichten: 2
Lid geworden op: ma 29 dec 2003, 14:44
Imker sinds: 1981
Aantal volken: 20
Bijenras(sen): Carnica & Buckfast
Locatie: Netherlands
Contacteer:

Re: Afschuimen

Bericht door rudolf fontein » do 24 jul 2008, 05:57

Afschuimen. Een keer gehoord 2 x gezien. Hoe? Kaas wordt veelal verkocht (markt) in papier dat aan de binnenzijde is voorzien van een dun laagje plastic. Papier en plastic scheiden. Het plastic op het schuimleggen, voorzichtig aandrukken (lucht eronder uit) en dan haal je het eraf. Aan een punt beetpakken en dan ervoor zorgen dat je een rondje makend van duim en wijsvinger en dat geklemd als een soort servetring naar beneden halen. Schuim op scholettje of bordje laten lopen.
Eventueel een tweede x. Werkt perfect.

gerard.b.w.vos
Berichten: 547
Lid geworden op: wo 16 jan 2002, 13:17
Contacteer:

Re: Afschuimen

Bericht door gerard.b.w.vos » do 24 jul 2008, 11:08

De Nederlandse Commissie voor Bijenproducten die oa de kursus Honingkunde verzorgd voor honingkeurmeesters leert haar keurmeesters te werken met een brede spatel om de honing na het rusten af te schuimen.
De afgeschuimde rest(honing) gaat bij de zegelwas om weer door de bijen schoon gemaakt te worden.
En dat gaat ook prima is mijn eigen ervaring.
Alle andere methodes werken natuurlijk ook.

http://www.bitsandbees.nl Bijna alles over bijen.
Bijen, monitoring van ons milieu!

Piet Jager
Berichten: 867
Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Afschuimen

Bericht door Piet Jager » do 24 jul 2008, 11:25

Gerard,

Zo heb ik het ook 34 jaar lang gedaan en doe dat nog steeds zo!

!Piet

Astrid Schoots
Berichten: 563
Lid geworden op: ma 07 apr 2003, 21:56
Imker sinds: 1994
Aantal volken: 6
Bijenras(sen): bastaard
Locatie: Netherlands
Contacteer:

Re: Afschuimen

Bericht door Astrid Schoots » do 24 jul 2008, 13:49

testudo schreef:
Wat gebruik ik best om af te schuimen? Er staat een heel dun laagje schuim op.

Met een recht stukje plastic (wat groter dan pinpas) veeg je het schuim bij elkaar en schep je het er zo af. Dat kwartpotje schuimhoning wat eraf komt is het lekkerste en romigste wat er bestaat! Je kan ook een 'echte honingschraper' gebruiken, ook reuze handig om slingers en emmers schoon te vegen.
Astrid

Gebruikersavatar
Gerard van Gastel
Berichten: 146
Lid geworden op: wo 09 jun 2004, 13:49
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Afschuimen

Bericht door Gerard van Gastel » do 24 jul 2008, 17:48

Astrid,

Die manier van 'afscheppen' gebruik ik ook, werkt prima.
Maar ik heb geleerd dat juist dat bovenste laagje de verontreiniging van de honing bevat, zoals bijenpootjes en wat al niet meer door de zeef sukkelt. Precies daarom wordt het erafgehaald.
Teruggeven aan de bijen lijkt me dan beter.
Correctie: stukjes bijenpootjes etc

Dirk Blanken
Berichten: 1308
Lid geworden op: zo 08 okt 2006, 18:10
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Afschuimen

Bericht door Dirk Blanken » do 24 jul 2008, 18:27

Gerard,
Wat niet door de zeef gaat zit ook niet in de afroomhoning.
De pootjes blijven heus wel achter in de zeef zeker in de 2e fijne.
Ik gebruik na de dubbele zeef ook nog een fijne puntzeef en dan is het schuim practisch schoon en zie je nooit zwarte puntjes in de honing.
Bovendien zou een pootje echt geen schade kunnen veroorzaken.

Astrid,
Een heerlijke romige honing voor het ontbijt etc.
Ik room maar een keer af en gebruik een langwerpige pollepel na het verzamelen d.m.v. een flexibele bakkersschraper.
Dirk

dertiende

PvanR
Berichten: 6
Lid geworden op: wo 14 feb 2001, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Afschuimen

Bericht door PvanR » do 24 jul 2008, 20:49

Ik doe het op dezelfde wijze als Jan Kruit. Maar ik neem huishoudfolie in plaats van een theedoek.

Paul van Rooijen

Gebruikersavatar
Gerard van Gastel
Berichten: 146
Lid geworden op: wo 09 jun 2004, 13:49
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Afschuimen

Bericht door Gerard van Gastel » vr 25 jul 2008, 08:02

Gisteren 'afgeschuimd' en dan ook maar eens geproefd; het smaakt echt heerlijk!

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 9 gasten